Få jämnare hudton

Många har problem med att huden har olika pigmentering i olika områden. Problemen med pigmenteringen kan göra att huden ser ojämn och inte så fin ut.

Vad orsakar ojämn hudton?

Anledningarna till att man kan få vad man upplever vara en ojämn hudton kan vara många. De allra vanligaste anledningarna är:

Sjukdomar och åkommor i huden

Det finns en mängd åkommor som kan ha som symptom att huden ser ojämnt pigmenterad ut. Om man fysiskt råkat skada huden så kan huden skapa ärrvävnad när den läker. Ärrvävnaden kan upplevas ha en annorlunda färg eller ton än resten av huden. Om man solar samtidigt som man har en skada på huden som inte riktigt läkt färdigt så kan man ytterligare förstärka skillnaden i ton mellan den helt friska huden och den skadade.

Solstrålning

Även utan skador så kan just solen vara en bov i dramat. Även om man kan få en fin bränna så är sol generellt sätt dålig att utsätta huden för. Solen bryter ner huden och gör att den blir mindre elastisk och frisk på sikt. Solskadad hud kan upplevas som fläckig och oattraktiv. Det bästa sättet att undvika ojämn hudton orsakad av solens skadliga strålar är helt enkelt att undvika att vistas i direkt solljus allt för långa perioder. Om man vill bli brun så är brun utan sol eller så kallad spray tan att föredra.

Hormoner

I vår kropp har vi en mängd hormoner som man påverka vårt mående. Hormonerna kan även påverka hur vi ser ut. Det kan finnas olika orsaker till varför vi får en hormonell obalans i vår kropp. Om man är gravid så kan det till exempel hända att hormonerna spöker. Som gravid upplever man därför inte sällan problem med att huden påverkas negativt i perioder.

Att äta p-piller är som bekant ett sätt att utifrån påverka hormonerna i kroppen. Tyvärr kan p-piller-användning medföra att man får problem med hyn. Vissa kan lära sig att leva med detta medan problemen för andra kan bli så stora att man får prova alternativa lösningar.

Några knep för att få jämnare hudton

Det är inte alltid helt lätt att styra hur vår hud mår och ser ut. Ibland lever huden sitt eget liv och problem tycks kunna poppa upp även om vi sköter vi diet, motion och vila helt perfekt. Vi är dock övertygade om att det finns en hel del saker man kan göra för att åtminstone förbättra sina odds en hel del.

Skrubba bort döda hudceller

Genom att regelbundet och noggrant rengöra huden och ta bort döda hudceller så ger man förutsättningar för att den nya och friska huden att trivas. Det är även så att de gamla hudcellerna bidrar till att huden ser ojämn och tråkig ut. Genom att få bort dessa hudceller så har man kommit en bit på vägen till att ha en perfekt och jämn hy.

Tänk långsiktigt

När det handlar om att få en bra hälsa så är det alltid långsiktighet som gäller. Detsamma gäller även om man vill få en frisk hud. Förändringar sker inte över en natt utan det är träget och långsiktigt arbete som gäller om man vill se varaktiga förbättringar. Oavsett om det gäller sömn eller andra nya goda vanor så gäller det att man har tålamod och kan hålla i dem i månader innan man ger upp. Problemet många har är att man testar en livsstilsförändring eller kur men att man sedan ger upp efter några veckor då man inte sett några större resultat. Här måste man komma ihåg att det är först över lång tid man verkligen kan avgöra om ens insatser fungerar eller inte. Fler tips för att få finare hy kan du hitta här.