Mandelolja

Jag använder regelbundet mandelolja som huskur för att diverse hudproblem och för att hålla min hud och mitt hår friskt. Det är verkligen en helt perfekt olja att ha på kroppen tack vare att den är så mild och naturlig.

oljek

Hår

Jag har ganska långt hår så det går åt mycket mandelolja hemma hos oss så det blir många besök hos apoteket men det är det värt. Oljan är så rik på E-vitaminer, fettsyror och annan näring att det hjälper håret att bli friskare och växa snabbare. Det är helt enkelt ett tillväxtmedel för hårsäckarna.

Vad jag brukar göra är att jag brukar värma en skål med mandelolja i mikrovågsugnen och sedan doppa fingrarna däri innan jag börjar massera in olja i min hårbotten, detta gör att håret stimuleras och dessutom motverkar oljan mjäll och andra infektioner i hårbotten. Därefter drar jag ut oljan i håret hela längd, den lägger sig som en slag skyddande hinna runt hårstrået.

PS, ibland stryker jag även på lite olja i ögonfransarna, det gör dem friska och täta!

Ansiktet

Det är kanske den allra främsta användningen jag har för mandelolja, jag har fått så fint och lent ansikte sen jag började använda produkten dagligen. Jag smörjer in mitt ansikte med mandelolja varje kväll innan jag går och lägger mig. Problem med akne och finnar har faktiskt försvunnit helt sedan jag började med denna rutin. Ansiktet blir lent och bakterier och hudproblem hålls borta. Var försiktig så att du inte tar för mycket av det goda bara! I början var jag så imponerade av resultaten att jag smörjde på lite för mycket så att huden inte hann absorbera allt innan jag gick och la mig, vilket resulterade i att vi fick tvätta sängkläderna så ofta då de blev lite kladdiga av all olja.

Det går även hur bra som helst att ersätta din vanliga ansiktstvål med mandelolja, man behöver egentligen inte så starka medel som tvål i ansiktet, det riskerar mest att torka ut och ansiktet behöver istället återfuktas.

Hud

Jag använder även mandelolja för resten av huden, när jag var gravid så smörjde jag till exempel smörja in magen och brösten varje dag för att få dem att hålla sig återfuktade och elastiska när huden växte så pass mycket på kort tid, på så sätt minskar man risken för bristningar. Ibland ber jag även min man om en massage med mandelolja, det är en alldeles utmärkt olja till detta! Den är inte lika trögflytande som till exempel ricinolja kan vara, därför är den mycket lättare att hantera och enligt mig att föredra. Tack vare att den är så mild och liknar hudens egna talg är det liten risk att man blir överkänslig mot den. Mandelolja är faktiskt så mild att den går bra att använda i underlivet, det kan vara ett tips om man är känslig där nere. Andra användningsområden folk brukar tipsa om (även om jag inte testat ännu) är för att få friskare och starkare naglar och nagelband, eftersom mandelolja motverkar svamp så är den även bra vid behandling mot nagelsvamp.