Alternativa sätt att tackla hudproblem

Allt fler i vårt samhälle får problem med alla typer av hudallergier, eksem, torr hud med mera. Forskarna tvistar vad dessa ökade problem beror på. Vissa menar att vår ökade känslighet är ett resultat av en allt renare miljö runt omkring oss.

Överdriven hygien

För i tiden levde man enklare och det var kanske inte lika noga med hygien och städning på samma sätt som det är idag. Går man ännu längre tillbaka i människans historia så handlade det dagliga livet mer om en ständig kamp för överlevnad och att hitta föda. I den världen fanns ingen energi till eller intresse för att städa eller hålla en god hygien. Dessutom saknades kunskapen om de dåliga följder som en dålig hygien kan leda till. Man hade helt enkelt inte kunskap om vad bakterier och virus var. Man hade på detta sätt ingen anledning att tvätta sig hela tiden. Dessutom fanns det försommar om att vatten kunde vara en källa till sjukdomar. Eftersom rädslan var djupt rotad hos många så undvek folk i allmänhet att bada.

Även om den dåliga hygienen förr i tiden hade sina nackdelar och följdproblem så tycks det även vara så att vi hade mycket mindre av dagens hudproblem på den tiden. Eftersom människan under tusentals år varit van att vi inte tvättat oss allt för mycket. Framför allt inte med den moderna sortens tvål som finns idag. Så har kroppen anpassat sig för att må bra under de förhållandena. När vi nu under det senaste seklet eller så ändrat våra vanor så har kroppen självklart inte hunnit anpassa sig. Vår kropp är ett uråldrigt verktyg som förbättrats och förfinats under årtusenden. Nya anpassningar kommer därför ta minst lika lång tid. I den värld vi lever idag så gäller det att duscha dagligen för att inte uppfattas som ofräsch. När vi duschar så tänker många inte på vilken tvål eller vilket schampo vi använder. De storsäljande produkterna är alla relativt billiga och gör ett bra jobb i att ta bort smuts och bakterier. Vad de dock inte gör är att bevara hudens naturliga fukt på ett bra sätt.

I den här artikeln från från SVD rekommenderas att man endast duschar en till två gånger i veckan(!)

Var försiktig med förhastade slutsatser och självdiagnoser

En lösning för att komma till bukt med de ökade hudproblem människan i det moderna samhället upplever är att tänka på att vår hud inte är gjord för att tvättas dagligen. Visst, det är viktigt att hålla sig fräsch. Och visst, vissa kan duscha varje dag med tvål utan att få eksem. Dock minskar hudens förmåga att återfukta sig själv med åldern. Detta innebär att ju äldre vi blir desto torrare hud får vi. Människor som är vana att duscha en eller kanske till och med flera gånger om dagen kan därför börja uppleva hudproblem längre fram i livet. När man plötsligt börjar få eksem så kan man bli förvånad och börja söka andra externa orsaker. Många börjar till exempel fråga sig om de har blivit allergiska. Detta kan leda till att man börjar experimentera med sig kost. Genom att äta mer av saker man anser är nyttigt för huden, eller sluta äta annat som kan tänkas vara skadligt. Detta experimenterande leder ofta ingen vart och kan till och med vara skadligt. Genom att laborera allt för mycket med kosten, i alla fall inom snäva tidsperioder så kan man istället skada kroppen. Vi är många som kan vittna att man kan få stressad mage om man gör allt för tvära kast i dieten.

Återfukta huden

Återfuktningsbehandling

Om man plötsligt börjar få problem med torr hud och eksem så är det första jag skulle göra att fundera på om jag tvättar mig för mycket. Att duscha eller bada en eller flera gånger om dagen kan helt enkelt vara för mycket för vissa människor. Huden är känslig och behöver lite tid för att återfukta sig själv. Om man ständigt sköljer bort de naturliga hudbarriärerna så kan huden få problem att hinna skapa ny olja för att skydda de känsliga hudcellerna.

Trots allt skulle jag dock säga att frekvensen på duschandet inte är det allra viktigaste i sammanhanget. Även om det kan vara bra att dra ner på duschandet så finns det andra åtgärder som kan vara än mer effektiva. Personligen så skulle jag aldrig använda en vanlig tvål på min kropp. De populära och billiga märkena man hittar i den lokala mataffären gör säkerligen ett bra jobb på att få bort smuts och bakterier från huden. Olyckligtvis gör de även ett lika bra jobb på att ta bort våra naturliga barriärer i huden. När man tvålat in sig så blir man rejält torr i huden och det kan ta lång tid innan den hinner återfukta sig naturlig igen.

Naturliga produkter

Att tvätta sig i bara vatten kan ibland faktiskt vara ett alternativ. Bara genom att skölja av sig så får man bort mycket smuts och damm som gör att man kan känna sig ofräsch. Tyvärr får man inte bort precis allt med bara vatten. Till exempel kan man känna sig ofräsch under armarna om man inte använder någon produkt för rengöring där.

Lösningen för mig har varit att använda mig av produkter som innehåller naturliga oljor. Dessa produkter innehåller ofta någon slags mild tvål i kombination med en naturlig olja. Dessa oljor behöver vara milda, såsom exempelvis jojobaolja. Att använda sig av rengöringsprodukter med eteriska oljor har inte fungerat för mig. Eteriska oljor är ofta väldigt starka och potenta. På detta sätt är de ofta bra på att döda bakterier och virus. Tyvärr är de också väldigt bra på att torka ut huden. Även produkter som innehåller bra ingredienser och milda oljor kan bli dåliga för huden även om de bara innehåller en liten del av något stark eterisk olja. Till exempel köpte jag en hudprodukt för något år sedan som verkade jättebra. När jag sedan använt den några gånger så märkte jag att jag började få röda utslag över hela kroppen. När jag sedan läste innehållsförteckningen en andra gång så upptäckta jag att jag hade missat att produkten innehöll Tea tree olja.

Lösningen för mig

Det som hjälpt mig att få kontroll på mina hudproblem är alltså att jag blivit mer sparsam med duschandet. Detta betyder inte att jag går runt och luktar illa. Istället är lösningen att duscha när det faktiskt behövs. För att hålla sig fräsch och väldoftande under tiden så kan man använda sig av en naturlig deodorant.

Allra viktigast är dock att man, när man väl duschar, använder sig av en mild produkt gärna med mycket naturlig olja i. OCH, att när man duschat färdigt ser till att smörja in hela kroppen. Att duscha utan återfuktning kan vara rena katastrofen för huden. Bra body lotion innehåller enligt mig också den rikligt med någon naturlig olja.